Core Stability- Cor wie...?

Gepubliceerd op 14 juli 2025 om 13:12

We beginnen met een historisch voorbeeld. Als kind ging ik met mijn moeder bij oma langs. Tijdens thee met koekjes vroeg ze aan mijn moeder haar te helpen met haar korset uit te trekken, want het knelde. Korset? dacht ik nog, knabbelend aan mijn koekje. Niet voorbereid op wat ik toen zag. Zo stond mijn oma nog rechtop. Haar korset ging uit... en bam – ze zakte in elkaar als een lappenpop! Koekje viel uit mijn mond. Alleen met mijn moeder vroeg ik haar wat er nou gebeurde met oma. Kort en krachtig was het antwoord:

 

“Oma heeft vijf kinderen gebaard, nooit gesport, is hypermobiel en heeft daarom een korset nodig om stabiel rechtop te staan.” Wow. Met dit in gedachten en op mijn netvlies begon ik als 16-jarige les te geven op een sportschool!

 

Core (korset) stability – wat is dit eigenlijk?
Core stability (rompstabiliteit) is het vermogen om je rug en bekken stabiel te houden tijdens bewegingen. Dit gaat verder dan de zichtbare ‘sixpack’-spieren en omvat een netwerk van zowel diepe als oppervlakkige spieren die samenwerken om je lichaam te ondersteunen en in balans te houden. Stabilisatie is een dynamisch proces waarbij meerdere spiergroepen intersegmentaal samenwerken (Lederman, 2010).

 

Mocht je recent nog bij een arts of fysiotherapeut zijn geweest met rug-, nek-, schouder- of bekkenbodemklachten, dan heb je het woord core stability wellicht eerder gehoord. Je krijgt verschillende oefeningen mee waarin je de grote spiergroepen – je rug- en buikspieren – in de romp versterkt. Deze spieren, ook wel de ‘core’, vormen een sterke basis voor je lichaam waar alle andere spieren op kunnen bouwen.

Core stability-oefeningen versterken deze spieren, helpen blessures te voorkomen en verbeteren je sportieve prestaties. Veel klachten tegenwoordig zijn te wijten aan een zwakke, instabiele houding: slappe spieren die onze levensstijl niet bij kunnen houden.

 

Net bevallen? Ben je hypermobiel? Zwaar werk? Dan zijn core stability-oefeningen jouw ding! Nog beter: combineer ze met krachttraining. Deze twee – core stability- en core strength-oefeningen – zijn bewezen belangrijk voor vrouwen. Juist nu! Want zeg nou zelf: het vrouwenlichaam heeft een hoop te verduren. Bevallingen, hormonale schommelingen, de kids verzorgen, huishouden, werken, mantelzorg, overgang, sporten en een sociaal leven.

Is jouw “korset” niet sterk en in balans, dan liggen er een hoop blessures en kwaaltjes op de loer. Wij vrouwen zouden veel beter voor onszelf moeten zorgen én veel beter moeten luisteren naar ons lichaam. Zoek een leuke sportclub gericht op vrouwen, zodat je jouw workout niet voor even volhoudt, maar voor lange, lange, lange tijd.

 

Maak tijd voor jezelf en maak je lichaam sterk!

Goed en slim voor jezelf zorgen is investeren in je oudere ik.

 

Just Go!